Artikler / Hvem opfandt ringradiatoren ?

Hvem opfandt ringradiatoren ?

 

 

Artikel af Arne Rodahl

 

    

                                         

                                         Peter Larsen

 

Peter Larsen er vel nærmest synonym med troldmanden i ”Ringenes herre”, der finder den magiske ring, men i Peter Larsens verden er den magiske ring membranen på en diskanthøjttaler.

                            

- og dette er indledningen til beskrivelsen af ingeniøren, idémanden, kreatøren og iværksætteren Peter Larsen, som ikke ret mange kender i højttalersammenhæng, - vel nok fordi Peter Larsen foretrækker at prioritere indholdet af sit udviklingsarbejde af højttalere og hvad dertil hører, højere end at være ”kendt”.

Dermed ikke sagt at Peter Larsen ikke er kendt, for det er han i laboratorierne hos mange af verdens store højttalerproducenter, - her et lille udsnit: B&O, Philips, Panasonic, Pioneer, Audax, KEF, VIFA, Peerless, Dali, SEAS, Bose,Tannoy. Logitech Yamaha, JBL, Dynaudio og mange flere - og her er han ikke kun kendt, men anerkendt.

Peter Larsen lagde grundstenen til sit virke inden for udvikling af højttalere hos SEAS i 1974, herefter fulgte VIFA i årene 1979-87, Dynaudio 1987-90, hvorefter turen gik til JBL i USA, hvor Peter havde sit virke frem til 1993.

Disse mange år med udvikling af højttalere og især driverne, - har forsynet Peter Larsen med en enorm viden og erfaring inden for området, en erfaring Peter har draget stor nytte af bl.a. inden for anvendelse af computeren, hvor det næsten kun er fantasien , der sætter grænser.

Disse grænser angriber Peter Larsen næsten konstant, hvilket bl.a. efter hjemkomsten fra USA resulterede i en ny æra med oprettelse af Peter Larsens egen virksomhed Loudsoft, der har til huse i forskerparken Scion DTU i Hørsholm.

Virksomheden udfører på konsulentbasis udviklingsopgaver, målinger og tests for højttalerproducenter over hele verden. Hertil kommer yderligere afholdelse af seminarer og kurser for læreanstalter m.m.

Det centrale i alle disse arbejdsområder er Peter Larsens eget måle-, beregnings- og simuleringsprogram FineSuite.

FineSuite er opbygget som et modulsystem, således at kunder kan vælge lige netop det de har behov for.

 

                   

          

FINEMotor

Baseret på sine erfaringer i at designe højttalerdrivere årenes løb han udviklede et program til at hjælpe ham designmagnet systemer og svingspoler meget lettere og hurtigere. For at udvikle et brugervenligt program Peter spurgte Bob Harris en tidligere chef ingeniør hos KEF UK til at hjælpe ham gøre programmet bedre og også at omdanne det til et Windows-baseret program. Til sidst producenter af højttalerdrivere lærte om programmet og ønskede at købe det.

Dette program er i dag kaldes FINEMotor og programmet bliver løbende udviklet for at imødekomme de forskellige krav fra kunderne.

FINECone

I 1995 Peter Larsen deltog i et seminar med Dr. Henrik Vollesen, der var færdig med sin ph.d. hos Bang og Olufsen, hvor de diskuterede sin analyse af de mekaniske og akustiske egenskaber af en højttaler-enhed med kontrolleret retningsbestemmelse. Peter Larsen indså potentialet for at bruge Henrik Vollesen tanker i udformningen af kegler, hvis ideer blev udviklet til et fuldt program.

Da Henrik Vollesen var en erfaren programmør og Peter Larsen havde den praktiske erfaring med at designe bilister de to af dem brugte tusindvis af timer i løbet af seks år at skabe et brugervenligt program, som kunne hjælpe at designe kegler, kupler, omgiver, gummi manchetter etc. samt optimering føreren. Programmet viste sig også at være et meget nyttigt værktøj som et problem shooter.

Dette program er i dag kaldes FINECone og hjælper højttaler designere over hele verden til at designe bedre, billigere og mere præcis akustiske design i en kortere tid end nogensinde set før.

FINEBox

I årenes løb flere kunder spurgte Peter Larsen til at skabe en intuitiv og nem at bruge programmet til at hjælpe dem designe højttalerbokse. Peter Larsen og Bob Harris udviklet programmet med hjælp fra nogle af verdens førende designere af højttaleranlæg.

Målet var at udvikle en fleksibel og intuitiv program med funktioner baseret på praktisk design arbejde, som kunne være det foretrukne værktøj for brugeren i det daglige system design arbejde.

Designerne ønskede en virkelig høj effekt ikke-lineær kabinet program undgå omfattende manuel input og samtidig et program, som kunne simulere simple og mere avancerede designs på en enkel måde.

Peter og Bob var i stand til at lave et program, som er intuitiv og brugervenlig til systemet designer. Dette program kaldes FINEBox

FINEBox er baseret på praktisk design arbejde og giver dig en meget hurtig oversigt over de mulige systemets design muligheder.

 

FINE X-over  

Ideal program for optimising your loudspeaker system. Use the mouse-wheel to roll through standard E24 components and see the response change immediately. Or let the Intelligent Optimiser find the best flat response while keeping the minimum impedance and calculating the real power in all components.

Features:

Intelligent Optimiser for Response

Automatic minimum X-over Impedance limit

Use mouse-wheel to roll through standard E24/E12 components and see the response change immediately

Automatic Power Calculation of each component

Preview of LMS, MLSSA, CALSOD, SOUNDCHECK etc. driver response & impedance files

Asymmetric LP and HP filter slopes + different acoustic slopes

Cascaded sections i.e. 2nd Woofer can be tap from 1st

Time / Distance Compensation

Variable Target with slopes

Step Response

 

Historien om ”den magiske ring”

Adskillige opfindere og forskere har gennem tiderne opnået resultater ved mere eller mindre tilfældigheder.

Sådanne resultater opnås ofte fordi opfinderen ubevidst støder på tilfældigheder i sit udviklingsarbejde med en konkret opgave.

Sådan gik det også for Peter Larsen hin dag da han arbejde med udviklingen af en diskanthøjttaler hos Vifa. Måleresultaterne ville ikke som Peter Larsen ønskede og i frustration over det manglende resultat, tog Peter Larsen en nål fra opslagstavlen og stak den i forsøgsmembranen. Efter havde trukket nålen ud af membranen efterladende et hul, foretog Peter Larsen endnu en måling, måske lidt for sjov – og det kan nok være, der var nogen der gjorde store øjne, målingen var næsten perfekt !

Ringradiatoren var født. Peter Larsen forfinede herefter sin opdagelse bl.a. med en forhøjning i membranens midte så lydbølgerne spredes ensartet som ringe i vandet. I dag er ringdiskanten en succes og findes i mange high-end højttalersystemer.

Opfindelsen skulle senere vise sig, at være medårsag til en stor respekt for og anerkendelse af Peter Larsens viden og kreativitet inden for udvikling af højttalere hos de fleste producenter over hele verden.

 

Besøg hos Loudsoft

                     

                      

                                             Forskerparken Scion DTU i Hørsholm

 

Jeg var inviteret til et besøg i virksomheden i Scion DTU og efter teen og ostemaden var serveret, gik Peter Larsen i gang med sine beretninger med computeren som en tro følgesvend.

Jeg var ikke et øjeblik i tvivl, - her sad en person, der vidste hvad han talte om med en ildhu og medrivende entusiasme. Jeg blev simpelthen endnu engang draget inden i denne verden, hvor jeg selv havde haft min færden i mange år.

Peter Larsen boltrer sig i sit laboratorium i en hyggelig atmosfære med de fleste hylder spækket med alle mulige afskygninger af drivere, komponenter m.m..

I det tilstødende lokale ligger kontoret, hvor hustruen Dorit Larsen styrer virksomhedens administration og markedsføring.

Computeren kombineret med Peter Larsens viden og kreativitet er overvejende det centrale i virksomhedens specialer inden for analyser og produktionsteknologi, - forskning i nye komponenter og materialer, - nye målemetoder, - hidtil ukendte designkoncepter samt adskillige bestillingsopgaver, bl.a. fra Kina.

Loudsoft råder over endnu et lokale, hvor Peter bl.a. kan foretage målinger og test af både drivere og komplette højttalersystemer. Her blev jeg inviteret til et kig og en lytning til en netop færdig tovejs reolhøjttaler, bestilt af en stor kinesisk producent.

Producentens bestiling hos Peter Larsen lød : ”Konstruer verdens bedste tovejs reolhøjttaler uanset omkostninger”.

Og det gjorde Peter Larsen så.

Højttaleren fremstår i dyb sort pianolak med en formidabel forarbejdning og mit førstegangs indtryk af lyden, Voila !

Da højttaleren stod færdig anmodede kineserne om tilladelse til at forsyne højttalerne med navnet PETER LARSEN, hvilket Peter Larsen ikke forstod, for hans navn var jo ikke kendt. - og det er det så alligevel.

_________________________________________________________________________

Pure aktiv monitor

                             

 

Pure reference monitor series with Danish speaker designer, Mr. Peter Larsen signatory. PURE series monitors featured uncoloured phase and perfect linear responses. Each cabinet is carefully designed and constructed to perfection. Audio is unsmeared source translations and ideally reproduced unmixed and no coloration. Advanced 1" tweeter and 6.5" woofer drivers are carefully combined by Mr. Peter Larsen, for smooth acoustic without harshness and distortions. Enjoy high fidelity as it should, audio reproduced with near original source quality.

Features:

Professional compact 2-way monitor system for audiophiles

Powered reference monitors with full range acoustic and uncoloured characteristics

6.5" woofer with PP cone for bass and midrange performances

High gloss (piano finish) cabinets with no parallel walls to reduce resonances and distortions. Comes with wired remote control.

High performance audio with linear frequency response and bass with neodymium tweeter diaphragm from Kurt Muller, Germany

Unique wired master volume controller

Technical Specifications:

Amplifier: Output power: 50 Watt - 150 Watt RMS

Power distribution: 100 Watt x 2

Harmonic distortion: <0.02% 1kHz

Frequency response: 20Hz - 20kHz

Signal/Noise ratio: > 100dB

Input sensitivity: 350mV

Nominal impedance: 4 ohm

Crossover: 2.3kHz

Speakers: Tweeter driver type: 1"

Tweeter rated power: 30 Watt 4 ohm

Bass driver type: 6.5" PP cone

Bass rated power: 80 Watt 4 ohm

 

 

 

 

 

 

 

 

arne rodahl