Artikler / DLNA, Bluetooth, SONOS & AirPlay

DLNA, Bluetooth, SONOS & Airplay

Artikel af Arne Rodahl 

 

Guide til trådløs signaltransmiteret lyd

Nogle teknologier kender man ikke før man har brug for dem. Men når først de er der, kan man se fordelene!

Det er absolut tilfældet med trådløse netværk og internettilslutninger, som har gjort det muligt at være tilsluttet hvor som helst når som helst. Teknologien har revolutioneret den måde, vi kommunikerer med omverdenen på – og har samtidig lagt grundlaget for en ny generation af trådløse gadgets, herunder tablets. Der sælges næppe et apparat i dag, som ikke kan kommunikere med netværk på en eller anden måde.

Den trådløse teknik har for længst også nået lydverdenen. Der findes i dag en mængde lydprodukter, som henter musikken direkte fra netværket og kan styres med tablet eller mobil. Men hvad er egentlig forskellene, og hvad bør man tænke på, før man køber et trådløst musikanlæg?

Hvad er trådløs lyd?

Trådløs lyd er kort fortalt overførsel af lydsignaler fra én enhed til en anden, også kaldet streaming. Musikken streames enten direkte fra internettet (via tjenester som WiMP, Spotify og Qobuz), fra en lokal harddisk med lagret musik eller fra tablet eller smartphone. Desuden kan de fleste trådløse musikafspillere også fjernstyres fra mobiltelefon eller tablet ved at downloade den rette applikation.

Fælles for alle trådløse anlæg er altså, at en eller anden del af lydoverførslen sker uden ledning. Det kan være streaming af musik fra netværket til anlægget, direkte til aktive højttalere eller en kombination. Hvilken løsning der passer bedst, kommer an på, hvor omfattende lydgengivelse du ønsker, og i hvor mange rum du ønsker at spille.

Man kan købe en fritstående, komplet højttaler, et større multirumssystem eller en musikafspiller beregnet til at tilslutte dit eksisterende anlæg. Fælles for disse systemer er imidlertid, at de er afhængige af en 230 Volt strømforsyning via kabel. Ergo systemerne er ikke trådløse.

 

Trådløs lyd og Hi-Fi

Fordybelse i de forskellige systemers teknologeri medfører temmelig omfattende udredninger, - og når det kommer til stykket er det vel selve transmissionens evne til at overføre digitale signaler for optimal lydgengivelse. Som minimum kan kræves CD-kvalitet ( 16 / 44.1) og til High-end 24 / 192).

Lidt om teknikken

Uanset hvor revolutionerende det kan virke, så er trådløs lyd ikke noget nyt, men er baseret på den over hundrede år gamle radioteknik. Forskellen er, at trådløse netværk opererer på langt højere frekvenser end traditionel radio og bruger digitale signaler, som kan overføre store datamængder.

Wi-Fi

Wi-Fi er en fællesbetegnelse for trådløse netværk, som bruger frekvensbåndet 2,4 GHz. Al information, hvad enten det er internet, musik, billeder eller styresignaler, streames digitalt over netværket som 0’er og 1-taller. For at de forskellige apparater skal kunne kommunikere med hinanden, må de tale samme sprog. Det sprog hedder Universal Plug and Play (UPnP), en international standardprotokol, som gør det muligt for to enheder at kommunikere med hinanden direkte over et netværk.

Wi-Fi Direct

Trådløse produkter kræver sædvanligvis en separat trådløs router for at kommunikere med hinanden, men nu findes også teknologien Wi-Fi Direct, som lader kompatible enheder oprette deres eget lokale netværk og kommunikere direkte.

Wi-Fi Direct kan levere en trådløs forbindelse til eksterne enheder. Trådløse mus, tastaturer, fjernbetjeninger, hovedtelefoner, højttalere, displays og mange andre funktioner kan implementeres med Wi-Fi Direct. Det er begyndt med Wi-Fi mus produkter Wireless Display produkter såsom WiDi og Miracast samt Wi-Fi Direct fjernbetjeninger, der blev forsendelse circa november 2012.

Fildeling applikationer på Android og BlackBerry 10 enheder kunne bruge Wi-Fi Direct, med de fleste Android version 4.1 (Jellybean) og BlackBerry 10.2 understøttes. Android version 4.2 (Jellybean) omfattede yderligere forbedringer til Wi-Fi Direct, herunder persistente tilladelser muliggør to-vejs overførsel af data mellem flere enheder.

                                           ________________________

                                      

                                        Soundstream m20

                               

 

High Definition Audio (24bit, 192kHZ) decoding 

Format: FLAC, WAV, AAC-LC, HE-AAC, MP3, WMA  

 

____________________________________________________________________

                                     

Digital Living Network Alliance er en non-profit brancheorganisation, der blev startet af Sony helt tilbage i 2003. DLNA definerer normer, der kan forbinde enheder med billeder, video og musik med hinanden. Det har mere end 200 medlemmer, der er ansvarlige for mere end 9.000 forskellige DLNA-enheder.

 

                                         Conversdigital DLNA receiver

                               

 

                                     ___________________________

                                   

Bluetooth er en trådløs teknologi, som opretter et direkte netværk mellem en eller flere enheder inden for en begrænset rækkevidde (op til ca. 10 meter). Bluetooth anvender således ikke boligens trådløse netværk via router. Bluetooth er en veletableret standard, som understøttes af de fleste mobiltelefoner og findes i en standard udgave med en mindre god lydkvalitet og i en Hi-fi udgave betegnet aptx.

 

                                             

Bluetooth aptX Lossless understøtter high-definition-lyd op til 24 bit / 96 kHz.Codec tillader eventuelt en "hybrid" kodning for applikationer, hvor gennemsnit og / eller peak komprimerede datahastighede udjævnes til et begrænset niveau. Dette indebærer den dynamiske anvendelse af en form for "nær lossless" kodning - men kun for de korte strækninger af lyd, hvor en fuldstændig tabsfri kodning ikke kan respektere båndbredde-begrænsninger. Selv for de korte perioder, mens "nær tabsfri" kodning er aktiv, high-definition lydkvalitet bevares, bevarer audio frekvenser op til 20 kHz og et dynamikområde på mindst 120 dB.

Coding latenstid er en anden skalerbar parameter indenfor aptX Lossless og kan dynamisk handles mod andre parametre såsom niveauer af kompression og beregningsmæssige kompleksitet. Latenstiden for den aptX Lossless codec kan skaleres til så lavt som 1 ms for 48 kHz samplet lyd, afhængigt af indstillingerne for andre konfigurerbare parametre. aptX Lossless udfører særligt godt mod andre lossless codecs når kodningen latenstid tvunget til at være lille, såsom 5 ms eller mindre, hvilket gør det særdeles velegnet til følsom over for forsinkelser interaktive lydprogrammer.

Mange lossless codecs besidder en lav beregningsmæssige hovedhøjde i forhold til kendte lossy codecs, såsom MP3 og AAC . Dette er især vigtigt for dybt indlejrede audio applikationer, der kører på energibesparende mobile enheder. aptX Lossless fremmer lav beregningsmæssige hovedhøjde ved dynamisk at vælge de enkleste kodning funktioner til hver kort segment af lyd under overholdelse andre operationelle begrænsninger, såsom niveauer af kompression og kodning forsinkelse. Afhængigt af indstillingerne for andre skalerbare parametre, kan aptX Lossless indkode en 48 kHz 16-bit stereo audio stream ved hjælp af kun 10 MIPS på en moderne RISC -processor med signalbehandlingsenheder udvidelser. Den tilsvarende dekoder kun repræsenterer 6 MIPS på samme platform.

Bruger metadata og særlige synkronisering af data kan indarbejdes i den komprimerede format på konfigurerbare satser. Sidstnævnte tillader hurtig dekoder resynkronisering i tilfælde af data korruption eller tab i løbet af kommunikationsforbindelser hvor Quality of Service (QoS), der kan variere hurtigt. Afhængigt af indstillingerne af parametre, kan dekoder resynkronisering forekomme inden for 1-2 ms.

aptX lav latenstid

aptX lav latenstid er beregnet til video og spil applikationer, der kræver komfortabel audio-video-synkronisering, når den stereolyd transmitteres over kortrækkende radio til lytteren (e) ved hjælp af Bluetooth A2DP audio-profil standard. CSR hævder, at aptX lav latenstid for Bluetooth tilbyder en ende-til-ende latency på 32ms. Latenstiden for standard Bluetooth stereo er omkring 150 ms (± 50 ms). Den anbefalede ventetid for Audio til video-synkronisering i broadcast-tv er inden for +40 ms og-60ms (audio før / efter video, henholdsvis).

 

 

       Audioengine B1 Bluetooth 4.0 / Apt-X music receiver

                    

Audioengine kommunikerer trådløst med Bluetooth-afspillere og sender signalet videre til anlægget via kabel. Rækkevidden er op til 10 meter, så man kan bekvemt sidde i sofaen med f.eks. din smartphone i hånden og navigere i musikken herfra.

Man skal ikke spekulere på kompliceret netværksopsætning og andre besværligheder – man skal bare have Bluetooth aktiveret på sin bærbare musikafspiller. Audioengine er udstyret med et højkvalitets chipset fra CRS, og med den specielle aptX-kodning af signalet kan man (afhængigt af musikfilens kvalitet) opnå en lydkvalitet, der er på niveau med CD.

CRS-chipsettet er blandt markedets absolut bedste, og det opsampler det indgående musiksignal til 24-bit/192kHz for at opnå den bedst mulige signalbehandling. Signalet fra den optiske digitaludgang på Audioengine er i denne opløsning, som understøttes af en lang række nyere DAC’er og receivere, samt nogle stereoforstærkere med digital indgang.

Hvis man ikke kan udnytte digitaludgangen, tilslutter man sin forstærker via den analoge udgang (RCA eller minijack), som via den indbyggede DAC også leverer en strålende lydkvalitet.

Audioengine virker med alle produkter, som understøtter Bluetooth Audio Protocol, dvs. langt de fleste nyere computere (PC/Mac), mobiltelefoner, smartphones og tablets. NFC og aptX understøttes bl.a. af nogle nyere Android-produkter.

Opløsningen på den optiske udgang er 24-bit/192kHz. Hvis man vil bruge digital-ud, skal den tilsluttede DAC, forstærker eller receiver understøtte denne opløsning.

 

                                      ______________________________

 

                              

Sonos streamer musik fra netradio og NAS via den lille receiver/sender "Bridge", der er kablet med husets centrale router. Brigde`en sender via et lukket system og dækker erfaringsmæssigt et typisk parcelhus uden problemer.

Sonos tilbyder en række receivere, der kan anvendes i ubegrænset antal og placeres hvor man ønsker det.

Flere af Akademiets medlemmer anvender med stor tilfredshed Sonos, idet funktions-dygtigheden er særdeles stabil.

Entusiaster kunne dog ønske en højere Bitrate f.eks. 24/192, idet Sonos "kun" tilbyder CD-kvalitet 16/48.  

                             

                                     Bridge et hjertet i Sonos systemet

                                ____________________________________

 

                                      

Er Apples trådløse standard, der gør det muligt for en række lydprodukter at modtage streamet musik direkte fra Apple-produkter som iPod, iPhone og iPad over et netværk. Produkter, der understøtter AirPlay, kan også modtage musik direkte fra en computer med iTunes installeret.

                                       _____________________________

 

NFC

NFC (Near Field Communication) er en standard for smartphones og lignende enheder, som er en hurtig måde at aktivere direkte radiokommunikation via Bluetooth eller Wi-Fi på. Forbindelsen sker ved at holde enhederne i umiddelbar nærhed af hinanden. NFC er i færd med at brede sig til mange trådløse højttalere, hvor du kan få kontakt med mobilen ved ganske enkelt at holde den ind til højttaleren nogle sekunder.

                                          ____________________________

 

Læs også :

Per Berg Nissens artikel: Erfaringer med Squeezebox Classic (SB3)