Artikler / Boxer system

Boxer system

 

                         

 _________________________________________________________________________

 

                                        SUB - X

 

                          

 

HifiAkademiet Boundary Woofer System

Udvikling: Arne Rodahl

Produceret af Poul-Erik Almsøe

System: Dual cavity, slot loaded, boxer konfig., anti vibration, Boundary Woofer System (Wave-Sync metode).

Drivere: 2 stk. SEAS CD22RN4X

Forstærker: Anaview (Abletec) ALC0180-2300, klasse D - 196 Watt/4Ohm

DSP : Anti Mode 8033

 

____________________________________________________________________

 

Boundary woofer system

(Wave-Sync Metode)

 

Lyngdorf:

https://www.youtube.com/watch?v=Qd2hN5xviug#t=11

https://www.youtube.com/watch?v=RaWNtz3ToyA

 

 ____________________________________________________________________

To woofere i lyttetestet

Det første indtryk.

Med dimensionerne på kun 33x33x40 cm fylder de to woofere ikke meget i Poul-Erik

Almsøes stue, - man ænser dem næsten ikke, - WAF er sikret.

Den silkematte og sort lakerede overflade udstråler elegance og man får lyst til lade

hånden glide over kabinettets overside. - Perfekt håndværk udført af Poul-Erik.

 

                            

De kraftige SEAS drivere sidder godt skjulte og er næppe synlige i slot-åbningerne på 438 kvadratcentimeter pr. system - og i det stille tænker man : Kan der virkelig komme tilstrækkelig lyd både med styrke og en frekvensrespons, der rækker ned til de lovede 15 Hz? - Det kan allerde røbes nu: Ja det kan der !

 

                           

Den indbyggede Anaview (Abletec) klasseD forstærker på 196 Watt RMS pr. kabinet har virkelig magt over tingene og styrer driverne med stor præcision.

 

DSP

                           

                                     DSPeaker Anti Mode 8033

 

TEKNISKE SPECIFIKATIONER

Basenhed : 2 x 8” long-throw, SEAS

Forstærker effekt : 196 Watt long term, 400 Watt short term,  Klasse D 

Indgange :  Line-In RCA

Frekvensgang  : 15 - 500 Hz (15 - 180 Hz med DSP lowpass filter)

Bass EQ : + 7 dB / 20 Hz eller 30 Hz

Sub sonic filter : 10 Hz (uden bass EQ)

Niveau regulering : Ja

Kabinet: 2 x trykkammer, slot loaded

Digital rumkorrektion : DSPeaker Anti Mode 8033

 

____________________________________________________________________

Dali 

Euphonia AS2 er en ukonventionel subwoofer på mange måder. Det første, man lægger mærke til, er designet. Mens de fleste subwoofere er firkantede kasser, som de færreste vil kalde pæne, har DALI med AS2 formået at konstruere en ægte high end model, som de fleste har lyst til at have stående fremme.

Opbygning

DALI Euphonia AS2 har to identiske basenheder på 12". De sidder i hver sin side af kabinettet og drives af en Klasse D (digital) forstærker, som yder 700 W kontinuerligt. Placeringen af enhederne er noget usædvanlig, men den har en vigtig funktion. Enhederne sidder med bagsiden mod hinanden (i to separate kamre) og spiller i fase. Det betyder, at de bevæger sig bort fra eller mod hinanden ligesom når man klapper i hænderne. På den måde neutraliseres vibrationer og andre fysiske påvirkninger af kabinettet. Resultatet af denne opbygning er, at kabinettet vibrerer mindre under gengivelse, og eventuel egenlyd og forvrængning bliver effektivt annulleret. Når det gøres på denne måde, sikrer DALI en hurtig og præcist defineret gengivelse.

Enhederne sidder som nævnt i hver sit lukkede (ingen basrefleks port) kammer, hvad der også er med til at gøre lyden strammere og mere præcis. For at få subwooferen til at gå meget dybt har DALI indbygget en equalizing (korrigering) i kredsløbet, som forstærker den allerdybeste bas. Den sætter AS2 i stand til at gengive en dybbas, som ville være umulig at realisere uden equalizing. Det er efterhånden blevet almindeligt at bygge aktive subwoofere på denne måde. De kan da gøres fysisk mindre, men denne metode stiller samtidig store krav til kvaliteten af både forstærkere og basenheder.

Tilslutning og justeringsmuligheder

Som normalt på high end subwoofere har AS2 kun tilslutning for et liniesignal. Det vil sige, at den ikke kan tilsluttes med sædvanlige højttalerkabler. Grunden til denne opbygning er, at sådan en tilslutning slet ikke vil være god nok til en subwoofer i denne klasse, fordi den forringer lydkvaliteten. Ud over indgangen for et liniesignal har AS2 også en udgang. Den bruges i de tilfælde, hvor du ønsker at indkoble subwooferen mellem en for og effektforstærker.

På bagsiden af AS2 finder du de sædvanlige justerings og tilslutningsmuligheder på en subwoofer. Ved siden af den sædvanlige niveauregulering er der en omskifter for fase (0/180 grader) og delefrekvens. Begge disse indstillinger bør bruges, når subwooferen sættes op, for rigtig justering er afgørende for, om det lydmæssige resultat bliver 100% vellykket eller ikke.

 

2 x 12" Long Throw basenheder

700 W Klasse D digital forstærker (1.400 W dynamisk)

Frekvensgang: 25 200 Hz (+/ 3 dB)

Indbygget delefilter (40 100 Hz)

Linieindgang

Linieudgang

Max. lydtryk: 120 dB

Størrelse: 41 x 67,5 x 61,5 cm (H x B x D)

Vægt: 64 kg

____________________________________________________________________

 

B&W

 

Bowers & Wilkins DB1 – den ultimative high-end subwoofer

DB1 er B&W’s ultimative high-end subwoofer, og den er muligvis verdens bedste subwoofer til hjemmebrug nogensinde. Med to ultrastærke 12” Rohacell-enheder og indbygget Klasse D-forstærker på hele 1.000 watt kan DB1 aflevere en eksplosiv dybbas, som kan leve op til kravene i selv den mest udbyggede og avancerede 800-serie hjemmebiograf eller et tilsvarende high-end system fra andre producenter. DB1 præsterer samtidig nuancer, detaljer, kontrol og tilpasningsmuligheder på et niveau, der vil tilfredsstille ultrakræsne audiofile ører. Med den overdådige møbelfinish i højglans sort pianolak er den visuelle side af sagen også i absolut verdensklasse.

Digital processor og indbygget rumkorrektion

De to 12” basenheder i DB1 er monteret ryg mod ryg, og kabinettet er kompromisløst afstivet, så alle vibrationer elimineres, selv ved ekstreme lydtryk. Den avancerede indbyggede digitale processor (DSP) med grafisk equalizer sidder monteret i en solid base af børstet aluminium, og den giver både ultrapræcis respons og mulighed for at tilpasse lyden fra DB1 perfekt til enhver opgave og ethvert lytterum.

Opsætningen kan foretages fra frontpanelet eller mere avanceret via pc og medfølgende software, mikrofon og kabler. Du kan gemme op til fem personlige indstillinger og skifte imellem dem via frontpanelet eller fra pc'en. Du kan også automatisk skifte mellem to indstillinger via 12V-trigger funktionen. Tilsammen en både lyd- og betjeningsmæssigt optimal løsning.

DB1 fås i højglans sort finish. Mod specialbestilling kan den leveres i kirsebær eller rosentræ, som matcher de tilsvarende 800-serie højttalere.

 

Fordele

+ enestående dynamisk og præcis lyd

+ eksklusiv møbelfinish

+ massiv råstyrke

+ digital processor med rumkorrektion

+ bekvem opsætning via OLED-frontpanel

 

Massiv digital effekt og to ultrastærke Rohacell-enheder

DB1 er resultatet af to års intensiv forskning og udvikling på B&W’s forskningscenter i Steyning, England, og resultatet er intet mindre end forbløffende. De to 12” Rohacell-enheder i DB1 sætter helt nye standarder for denne helt specielle niche inden for højttalerdesign, både hvad angår membranstyrke og evnen til at bortlede varme. Drevet af sin indbyggede 1000 watt-forstærker kan DB1 præstere brugbart output helt ned til afgrundsdybe 15 Hz, hvor du oplever lyden med kroppen mere end med ørerne. At dette kan lade sig gøre i et relativt kompakt kabinet, er en teknologisk kraftpræstation af de helt store.

Bekvem opsætning via OLED-display eller pc

I kraft af den digitale processor kan opsætningen af DB1 foretages enten via OLED-displayet på forsiden eller via pc. Displayet giver dig en lang række indstillingsmuligheder for følsomhed, fase med mere, og du får en brugervenlig 5-bånds grafisk equalizer, som lader dig fintune lyden til både dit anlæg og forskellige opsætninger, for eksempel multikanals filmlyd og musiklytning i stereo.

De samme indstillinger kan foretages via din pc og B&W’s medfølgende ”SubApp”-software. Her får du endnu flere muligheder og et omfattende sæt prædefinerede indstillinger, som matcher en lang række af B&W’s højttalere. Herved bliver det endnu nemmere at opnå en perfekt integration mellem responsen fra subwooferen og det øvrige højttalersystem. Du kan tilmed navngive dine personlige indstillinger, og det stopper ikke her – DB1 kan nemlig også optimeres til præcis dit lytterum!

Digital rumkorrektion giver det sidste touch af perfektion

B&W’s SubApp-software har endnu en trumf gemt i ærmet: en avanceret multi-punkt digital rumkorrektion. Ved hjælp af det medfølgende måleudstyr – mikrofon, USB-lydkort og kabler – kan du ”tæmme” lavfrekvente resonanser i lytterummet. Denne unikke funktion giver dig et markant mere sammenhængende og præcist lydbillede i et større lyttevindue. Og det gælder ikke blot i bassen, men også i det øvrige frekvensområde, som påvirkes hørbart af uønskede resonanser.

Ved brug af SubApp vil en parametrisk equalizer tages i brug for at tilpasse frekvensgangen til rummet. Denne har i princippet et uendeligt antal bånd og vil kunne foretage en væsentlig mere korrekt og nøjagtig tilpasning end den grafiske. Hvis du ønsker det, kan du justere de fem bånd, som er tilgængelige i den grafiske equalizer, også efter at SubApp har foretaget sine korrektioner. På denne måde kan du stadig justere lyden til din personlige smag. De fem bånd i den grafiske equalizer er sat til 20, 28, 40, 56 og 80 Hz.

DB1 har RS-232 indgang, som tillader integration med avancerede kontrolsystemer. Du får også to 12-volt triggere, justérbar auto tænd/sluk og USB 2.0-indgang til fremtidige software-opdateringer.

TEKNISKE SPECIFIKATIONER

Kategori : Aktiv subwoofer

Basenhed : 2 x 12” long-throw Rohacell

Forstærker effekt : 1000 watt Klasse D, kontinuerligt)

Indgange : Stereo Line-In RCA), Mono Line-In RCA/XLR)

Frekvensgang -3dB) : 17-145 Hz

Frekvensgang -6dB) : 15-250 Hz

Bass EQ : Ja

Niveau regulering : Ja

Fase regulering : Ja

Auto on/standby : Ja

Størrelse : 46,0 x 49,0 x 41,0 cm BxHxD)

Vægt : 44 kg

Farve : Sort højglans, kirsebær, rosentræ

Lukket kabinet

Balanceret drift

Digital signalbehandling

Digital rumkorrektion

5 personlige grundindstillinger

Low-pass filter (frekvens/afrulning/fase)

12V trigger

RS-232 indgang

 

arne rodahl