Leksikon / E - F

E -F

EBP :
 
Efterklang :
 
Egenfrekvens :
 
Ekko :
_____________________________________________________________________
 
Elektrostathøjttaler :
 
                   
 
                          
 
_________________________________________________________________________________
 
 
Exponentialhorn :
 
          
 

____________________________________
  
 
 
Faraday Rings :  Se PDF fil
 
_________________________________________________________________________
 
Farvekoder for modstande og kondensatorer :
 
            
 
 
_________________________________________________________________________
 
Fase :
Fase refererer i bl.a. fysik og elektronik til den tidslige eller rumlige forskydning af en harmonisk svingning eller en bølge, i forhold til en reference. Fasen kan på samme måde som en vinkel angives i grader eller radianer. Hvis fasen af svingningen er 180 grader (=π radianer) siges svingningen at være i modfase i forhold til referencen.
 
                                     
_________________________________________________________________________
 
Ferrit magnet :
Ferrit magneter er en stor klasse af magneter, der omfatter kemiske forbindelser, såsom hæmatit(Fe2 3) og magnetit (Fe3 O 4), der er de mest magnetiske naturligt forekommende mineraler på jorden. Hver ferrit magnet er keramisk, hvilket betyder at den tiltrækker andre ferromagnetiske materialer og tiltrækker eller frastøder andre magneter. En ferrit magnet er den mest simple type magnet, i modsætning til mere sofistikerede magneter som Alnico magneter eller neodym magneter (sjældne jordmagneter). Ferrit magneter er permanente magneter, i modsætning til elektromagneter, som kun er magnetisk når den forsynes med en elektrisk strøm.
De første magneter man mødte som et barn, var sandsynligvis ferrit magneter, som er de billigste og mest almindelige. De typer magnetiske vekselvirkninger man typisk ser, er samspillet mellem en ferrit magnet (som regel magnetit) og med jernspåner. Det resulterende mønster fra de spåner der bliver trukket ind, viser formen af magnetfeltet der frembringes af magneten. Jorden selv frembringer en lignende magnetisk felt, men trillioner af gange større og omkring 10.000 gange svagere.
Ferrit magneter, også kendt som ferromagnetiske materialer, er generelt inddeles i to kategorier baseret på deres magnetiske koercivitet eller vedvarende intern magnetisme : bløde ferritter og hårde ferritter. Disse kategoriseringer henviser ikke til den faktiske hårdhed af de magneter - begge typer er sprøde keramik - men snarere deres magnetiske koercivitet. Afhængigt af, om en magnet er blød eller hård, kan den have forskellige anvendelser. For eksempel kan en hård ferritmagnet anvendes i en radio eller en harddisk. En blød ferrit magnetisk ville blive anvendt som en transformerkerne eller en elektromagnet kerne.
 
_________________________________________________________________________
 
FFT : 
FFT (eng. Fast Fourier Transform) er en algoritme til beregning af Fouriertransformationen af en diskret serie af værdier. Den anvendes til digital signalbehandling.
Et signal kan være en optagelse af lyd. Når lyden er digitaliseret, som den er på en musik-CD, kan den Fouriertransformeres med FFT. I den transformerede serie kan udvalgte frekvenser forstærkes eller dæmpes. Derefter kan serien transformeres tilbage og afspilles som lyd, hvor f.eks. diskant eller bas er hævet eller sænket.
Ved at fjerne frekvenser fra serien kan signalet komprimeres. Det således komprimerede signal kan overføres over langsomme dataforbindelser og efter modtagelsen transformeres tilbage. Det signal, som høres i den anden ende, er ikke identisk med det oprindelige signal, men hvis frekvenserne vælges rigtigt vil man kun kunne høre en mindre forskel.
Metoden anvendes også videnskabeligt. Det er muligt ved hjælp af FFT at sammenligne to signaler og identificere komponenter, som med en relativ tidsforskydning indgår i begge signaler. Det anvendes indenfor seismologi til at analysere seismiske signaler, som er registreret på forskellige geografiske positioner. De komponenter i signalerne, som stammer fra samme jordskælv, kan udskilles fordi de ligner hinanden. Tidsforskellen bruges til at fastslå hvor skælvet fandt sted.
Et digitalt foto kan opfattes som en todimensional serie af diskrete værdier. FFT kan også anvendes på todimensionale serier, og anvendes således til komprimering af billedet ved at fjerne frekvenser, som ikke indeholder væsentlig billedinformation.
Den første matematiker, som anvendte FFT, var Gauss omkring 1805. Pga. af hans store grundighed nåede han, som så meget andet, ikke at publicere sine resultater. Det medførte, at de gik i glemmebogen, indtil de genopdagedes af James W. Cooley og John W. Tukey i 1965.
_________________________________________________________________________
 
Forstærker (lavfrekvens) eksempler : Integreret forstærker, forforstærker, udgangsforstærker, RIAA og step-up / pick-upforstærker. Se også klasse A, AB og D forstærkere .
_________________________________________________________________________
 
Forvrængning : Overordnet betegnelse for de ændringer af lydgengivelsen der sker i
hele gengivelsesforløbet, lige fra forvrængning i hardware, software samt akustik.
 
Forvrængning i hardware:
Opstår i forstærkere som THD (total harmonisk forvrængning) samt intermodulations-forvrængning.
Opstår afspillersystemer som CD, streaming via trådløs, NAS, og internettet. Hertil kommer pladespillere for vinyl.
Opstår i højttalersystemer som THD og frekvens-ulinearitet.
 
Forvrængning i software:
Findes i CD-plader som THD, komprimering og frekvens-ulinearitet. 
 
Akustisk forvrængning
 
 
Frekvens :
 
Frekvenskurve :
 
Frekvensområde :
 
Fs :
 
Følsomhed :
 
 
 
 
 
arne rodahl