Artikler / Jern 14 DS

Jern 14 DS

 
 
 
 
 
 
Målet med JERN 14 DS højttaleren var aldrig at lave det bedste kompromis mellem en high-end højttaler til manden og en flot, lille højttaler til konen, målet var at det blev begge ting - uden kompromis! Hvis det skulle lykkes, var der ikke plads til at springe over hvor gærdet var lavest, hverken i design eller funktion. Ole Lund Christensen, som blandt entusiaster er kendt for hans involvering i mange danske og udenlandske high-end projekter, har stået for konstruktionen af JERN 14 DS, hvor 'JERN' står for kabinettets materiale og '14' står for vægten i kg!
Man kan med en vis sikkerhed i stemmen sige, at nu er resonanserne i kabinettet i hvert fald elimineret så godt som muligt, men et helt stift kabinet giver nogle andre udfordringer.
Eksempelvis sender det de indvendige bølger mere direkte tilbage mod enheden, hvilket så igen giver unødvendig farvning af lyden. Men kigger man ind i højttaleren, vil man se, at også denne side af sagen, er der blevet taget hånd om. For på indersiden af jern-kabinettet finder man det, som JERN kalder Cast Dome Structure, hvilket er en slags bikage-struktur, der sørger for at stående bølger bliver fuldstændig elimineret.
Der er desuden arbejdet med at opnå en perfekt time-alignment mellem diskant og mellemtone ved at forskyde diskanten lidt bagud, således at bølgelængden mellem de to enheder kommer til at passe, og frekvenserne når vores ører med samme timing.
At det samtidig har sikret et design som visse kvinder ville kalde 'sødt', kan vist ikke kritiseres.
Delefiltret er monteret med spoler og kondensatorer fra Mundorf, hvilket sikrer en meget høj ydelse og en lang levetid, uden at værdierne i komponenterne ændrer sig. Bas/mellemtone-enheden i JERN 14 DS er 5.5 tommer stor, men det lille kabinet lægger ikke som sådan op til, at højttaleren er en lille bas-bombe. Realiteten er, at det er den heller ikke! Tvært imod er den designet til brug med subwoofer, og JERN har derfor kunnet skære frekvenserne relativt højt og sikre høj følsomhed og samtidig aflaste bas/mellemtonen fra at spille den dybeste bas, hvilket giver en nærmest unik klarhed og holografi i mellemtone og opefter. Detaljer, samspil mellem toner og luftighed er fra aller øverste skuffe hele vejen igennem, hvorfor du bør overveje en rigtig gode subwoofer til at spille sammen med JERN14 DS. Vi får især rigtig gode resultater med REL T7i, men med en højttaler af denne kvalitet, bør større modeller også klart overvejes.
 
Data
Design Two way. Phase linear wide dispersion design. Sealed cabinet for best transient response.
Drive Units Woofer 5 1/2 inch 149 mm frame.
Excellent midrange performance due to:Low Damping SBR Rubber SurroundCoated NRSC Fibre Glass ConeDie cast Alu Chassis vented below spider.Tweeter 19 mm. Wide dispersion. Low distortion due to long excursion. Textile membrane.Low resonant vented pole piece by dual rear chamber technology.
Frequency response 100 – 20.000 Hz
Comments These loudspeakers are developed to work really well together with a musical subwoofer.
Crossover Phase linear 6dB/octave custom-made crossover using Mundorf audio grade components delivers a fine 3D soundstage.
Amplifier requirements 15 – 150W / 8 Ohm
Sensitivity (2.83V/1m) 88 dB
Impedance 8Ω