Lyd

 
 
                                  LYD
 
Mennesket omgives konstant af lyd. Vi kan ikke lukke for hørelsen i modsætning til synet, hvor man kan lukke øjnene.
 
Akustik
God akustik i et lokale er en forudsætning for et godt indeklima. Hvis akustikken er dårlig, bliver lyd til støj, og man kan ikke høre, hvad der bliver sagt eller nyde musik.
God akustik er vigtig for ens trivsel i hjemmet, på arbejdspladsen, i skolen, institutionen, svømmehallen, biografen, teatret eller restauranten.
Med andre ord i alle rum, hvor mennesker skal fungere sammen.
 
 
Den gode lyd:
 
                
Den gode lyd er anvendelse til musikgengivelse, f.e.ks live-koncerter eller i hjemmet.
 
eller som   .......                           
                         
Smuk, afslappende musik til afstresning • Meditationsmusik, sovemusik,
 
                            
 
                       https://www.youtube.com/watch?v=2OEL4P1Rz04
 
_____________________________________________________________
 
 
Den dårlige  lyd:
Den dårlige lyd er ofte typer af støj f.eks. på arbejdspladser eller trafikstøj.
Der findes regler for støjintensiteten målt i dB.
Decibel: Forskellen på den kraftigste og svageste lyd menneskelig hørelse kan opfatte efter en lineær skala er 1.000.000.000.000 : 1. Anvendelse af en logaritmisk skala er derfor mere overskuelig. Hertil kommer øret tilnærmet logaritmisk opfattelse af lydstyrken. Af disse grunde benytter man inden for akustikken den logaritmiske decibel-skala. (dB)
 
 
____________________________________________________________________
 
Måling af støj
 
 
 
Støjniveauet måles i decibel (dB). Det menneskelige øre har ikke samme følsomhed over for dybe toner som over for høje. Det er man nødt til at kompensere for, når støjen måles. Det gør man ved hjælp af et såkaldt A-filter (A). Derfor kaldes måleenheden også for dB(A). Det kræver professionelt udstyr at måle støjen præcist. Men du kan downloade gratis apps til støjmåling til mobiltelefonen. De giver ikke en præcis måling af dB, men de kan give dig et fingerpeg om, hvad der støjer og hvor det støjer mest. Ved en belastning på over 85 dB, skal du altid benytte høreværn eller ørepropper. Er du som medarbejder udsat for støj over 80 dB, skal virksomheden betale udgiften for høreværn (Til sammenligning er støjniveauet på et kontor mellem 65-70 dB).
_____________________________________________________________
 
 
Introduktion til rumakustik
 
_____________________________________________________________
 
 Fra rumklang til livskvalitet med Troldtekt
    
 
 
____________________________________________________________________
 
 
Sådan påvirker lyd vores smagssans
 
Forestil dig, at opskrifter ikke kun angiver, hvilke ingredienser der skal i retten, men også hvilken musik der får maden til at smage bedst.
Ifølge Charles Spence, professor i eksperimental psykologi ved Oxford Universitet, så har akustik, støj og musik stor indflydelse på, hvordan vores sanser opfatter det vi spiser og drikker.
 
 
 
 ____________________________________________________________________
 
B&0 forklarer rum-akustik
 
                
                                        Geoff Martin, lydspecialist 
 
 
____________________________________________________________________
 
 
Den rigtige hifi-akustik
  ​
Hvis ens stuer hovedsageligt består af hårde glatte overflader, er der en lang efterklangstid, hvilket udtværer musikken. Lyden vil derfor være skinger, upræcis og kedelig.  ​ ​
Der er mange måder at forbedre akustikken i stuen på. Du kan fylde rummet op med reoler, bøger, tæpper, planter mm. eller man kan placere akustikabsorbenter i lokalet. ​ Afhængig af præferencer kan man dæmpe lokalet mere eller mindre. ​
Et udæmpet rum vil have en lang efterklangstid og man vil lytte mere på refleksioner i rummet, end på det direkte signal fra højttalerne. Lyden udtværes således kraftigt, så snart den har forladt højtaleren.
Efterklangstiden for et udæmpet rum er typisk over 0,8 sekund, hvilket gør at rummet ikke kan benyttes som lytterum. Et medium dæmpet rum har typisk en efterklangstid på 0,3 - 0,6 sek., og der vil være en ligelig fordeling af direkte lyd fra højttaler og refleksioner. Lyden vil være behagelig uden at rummet lyder for ”dødt”. Et overdæmpet rum har typisk en efterklangstid på under 0,3 sek. Lyden kan fremstå lidt indelukket eller udynamisk selvom detaljer vil fremstå tydeligere.
Som tommelfingerregel skal der i et ”hårdt” rum, opsættes absorberende materiale svarende til 30 - 60 % af grundarealet. Rummet vil således opnå en efterklangstid på 0,3 - 0,6 sekunder, afhængig af indretningen.
Man kan vælge mellem mange forskellige produkter, når man ønsker at opsætte absorberende materiale.
(f.eks. Troldtekt.) 
____________________________________________________________________
 
Akustikordbog
 
 
 
Den avancerede forklaring
Hvis man går i dybden med lytterummets indretning, bliver det hurtigt meget kompliceret. Følgende er de vigtigste hensyn man kan tage, når den overordnede efterklangstid er på plads: ​ Efterklangstiden skal være omkring 0,6 sek. for frekvenser under 200 Hz faldende til ca. 0,35 sek. for alle frekvenser over 200Hz. Det er vigtigt at bruge absorbenter, der er bredspektrede, og dæmper jævnt fra 200 Hz og op. Tidlige refleksioner skal dæmpes minimum 10dB. Refleksioner der ankommer til lytteren indenfor de første 0,02 sek. efter den direkte lyd fra højtaleren, forvrænger lyden, uden at tilføje vellydende ”rumlighed”. Det betyder at alle refleksioner der tager en kortere omvej end 6,7 meter plus afstanden fra højtaler til lytter, skal dæmpes eller spredes. Som udgangspunkt er det den direkte refleksion i sidevægge, gulv, loft og bagvæg, der er synderen. Du kan fjerne de første refleksioner, ved at bruge absorbenter på sidevæggene, et tæppe på gulvet foran højttalerne, absorbenter i loft og en bogreol eller andet ujævnt på bagvæggen.
 
Stående bølger mellem rummets vægge og loft/gulv skaber ujævn frekvensgang i bassen under ca. 200 Hz. Her må man eksperimentere med placering af højttalere/lytteposition, eller/og investere i udstyr, der digitalt kompenserer for rummets respons.
 
                         
 
f.eks.
 
 
Lyngdorf RoomPerfect
 
 
eller
 
SPeaker
 
 
 
 
 
arne rodahl