Artikler / DLNA, Bluetooth, SONOS & AirPlay

DLNA, Bluetooth, SONOS & Airplay

Artikel af Arne Rodahl 

 

Guide til trådløs signaltransmiteret lyd

Nogle teknologier kender man ikke før man har brug for dem. Men når først de er der, kan man se fordelene!

Det er absolut tilfældet med trådløse netværk og internettilslutninger, som har gjort det muligt at være tilsluttet hvor som helst når som helst. Teknologien har revolutioneret den måde, vi kommunikerer med omverdenen på – og har samtidig lagt grundlaget for en ny generation af trådløse gadgets, herunder tablets. Der sælges næppe et apparat i dag, som ikke kan kommunikere med netværk på en eller anden måde.

Den trådløse teknik har for længst også nået lydverdenen. Der findes i dag en mængde lydprodukter, som henter musikken direkte fra netværket og kan styres med tablet eller mobil. Men hvad er egentlig forskellene, og hvad bør man tænke på, før man køber et trådløst musikanlæg?

Hvad er trådløs lyd?

Trådløs lyd er kort fortalt overførsel af lydsignaler fra én enhed til en anden, også kaldet streaming. Musikken streames enten direkte fra internettet (via tjenester som WiMP, Spotify og Qobuz), fra en lokal harddisk med lagret musik eller fra tablet eller smartphone. Desuden kan de fleste trådløse musikafspillere også fjernstyres fra mobiltelefon eller tablet ved at downloade den rette applikation.

Fælles for alle trådløse anlæg er altså, at en eller anden del af lydoverførslen sker uden ledning. Det kan være streaming af musik fra netværket til anlægget, direkte til aktive højttalere eller en kombination. Hvilken løsning der passer bedst, kommer an på, hvor omfattende lydgengivelse du ønsker, og i hvor mange rum du ønsker at spille.

Man kan købe en fritstående, komplet højttaler, et større multirumssystem eller en musikafspiller beregnet til at tilslutte dit eksisterende anlæg. Fælles for disse systemer er imidlertid, at de er afhængige af en 230 Volt strømforsyning via kabel. Ergo systemerne er ikke trådløse.

 

Trådløs lyd og Hi-Fi

Fordybelse i de forskellige systemers teknologeri medfører temmelig omfattende udredninger, - og når det kommer til stykket er det vel selve transmissionens evne til at overføre digitale signaler for optimal lydgengivelse. Som minimum kan kræves CD-kvalitet ( 16 / 44.1) og til High-end 24 / 192).

Lidt om teknikken

Uanset hvor revolutionerende det kan virke, så er trådløs lyd ikke noget nyt, men er baseret på den over hundrede år gamle radioteknik. Forskellen er, at trådløse netværk opererer på langt højere frekvenser end traditionel radio og bruger digitale signaler, som kan overføre store datamængder.

Wi-Fi

Wi-Fi er en fællesbetegnelse for trådløse netværk, som bruger frekvensbåndet 2,4 GHz. Al information, hvad enten det er internet, musik, billeder eller styresignaler, streames digitalt over netværket som 0’er og 1-taller. For at de forskellige apparater skal kunne kommunikere med hinanden, må de tale samme sprog. Det sprog hedder Universal Plug and Play (UPnP), en international standardprotokol, som gør det muligt for to enheder at kommunikere med hinanden direkte over et netværk.

Wi-Fi Direct

Trådløse produkter kræver sædvanligvis en separat trådløs router for at kommunikere med hinanden, men nu findes også teknologien Wi-Fi Direct, som lader kompatible enheder oprette deres eget lokale netværk og kommunikere direkte.

Wi-Fi Direct kan levere en trådløs forbindelse til eksterne enheder. Trådløse mus, tastaturer, fjernbetjeninger, hovedtelefoner, højttalere, displays og mange andre funktioner kan implementeres med Wi-Fi Direct. Det er begyndt med Wi-Fi mus produkter Wireless Display produkter såsom WiDi og Miracast samt Wi-Fi Direct fjernbetjeninger, der blev forsendelse circa november 2012.

Fildeling applikationer på Android og BlackBerry 10 enheder kunne bruge Wi-Fi Direct, med de fleste Android version 4.1 (Jellybean) og BlackBerry 10.2 understøttes. Android version 4.2 (Jellybean) omfattede yderligere forbedringer til Wi-Fi Direct, herunder persistente tilladelser muliggør to-vejs overførsel af data mellem flere enheder.

                                           ________________________

                                      

                                        Soundstream m20

                               

 

High Definition Audio (24bit, 192kHZ) decoding 

Format: FLAC, WAV, AAC-LC, HE-AAC, MP3, WMA  

 

____________________________________________________________________

                                     

Digital Living Network Alliance er en non-profit brancheorganisation, der blev startet af Sony helt tilbage i 2003. DLNA definerer normer, der kan forbinde enheder med billeder, video og musik med hinanden. Det har mere end 200 medlemmer, der er ansvarlige for mere end 9.000 forskellige DLNA-enheder.

 

                                         Conversdigital DLNA receiver

                               

 

                                     ___________________________

                                   

 

                                               Ny Bluetooth 5.0

                          Endnu ingen forbedringer til lyd.

Desværre kan Bluetooth 5.0 endnu ikke hjælpe dig med forbindelsen mellem enheder som trådløse højtalere og høretelefoner. Grunden er, at Bluetooth 5.0 er en videreudvikling af Bluetooth LE, LE står for Low energy, der er lavet til at passe på batteriet i din telefon, mens Bluetooth audio benytter en tidligere høj energi-version.

 

Bluetooth er en trådløs teknologi, som opretter et direkte netværk mellem en eller flere enheder inden for en begrænset rækkevidde (op til ca. 10 meter). Bluetooth anvender således ikke boligens trådløse netværk via router. Bluetooth er en veletableret standard, som understøttes af de fleste mobiltelefoner og findes i en standard udgave med en mindre god lydkvalitet og i en Hi-fi udgave betegnet aptx.

Bluetooth aptX kan levere en glimrende lydgengivelse, men tabsfri CD-kvalitet bliver det garanteret ikke af den simple årsag, at stereolyd med Bluetooth kræves protokollen understøttet med et system kaldt A2DP ( Advanced Distribution Profile), der har eksisteret siden 2003. Uden A2DP systemet er mono-lydgengivelse kun muligt med meget begrænset båndbredde.

A2DP-profilen fungerer uændret og har teoretisk kun ca. en tredjedel af den båndbredde, der kræves til ukomprimeret cd-kvalitet (512 kbps i stereo, til 1.411 kbps for CD). Med den standard-codec, der findes i Bluetooth-formatet, er den båndbredde, der er afsat til lyd endnu lavere: 229-328 kbps (pdf). Dette gælder, uanset om du har Bluetooth version 1.2, 2.0 eller 4.0. Nyere Bluetooth-versioner er designet til at udvide brugsområderne, for eksempel til kontrol af intelligente hjem og Internet of Things, og i den forbindelse er udvidet båndbredde (EDR: Enhanced Data Rate) blevet nødvendig. Men EDR giver ikke større båndbredde til lyd.

 

                                             

 

       Audioengine B1 Bluetooth 4.0 / Apt-X music receiver

                    

Audioengine kommunikerer trådløst med Bluetooth-afspillere og sender signalet videre til anlægget via kabel. Rækkevidden er op til 10 meter, så man kan bekvemt sidde i sofaen med f.eks. din smartphone i hånden og navigere i musikken herfra.

Man skal ikke spekulere på kompliceret netværksopsætning og andre besværligheder – man skal bare have Bluetooth aktiveret på sin bærbare musikafspiller. Audioengine er udstyret med et højkvalitets chipset fra CRS, og med den specielle aptX-kodning af signalet kan man (afhængigt af musikfilens kvalitet) opnå en lydkvalitet, der er på niveau med CD.

CRS-chipsettet er blandt markedets absolut bedste, og det opsampler det indgående musiksignal til 24-bit/192kHz for at opnå den bedst mulige signalbehandling. Signalet fra den optiske digitaludgang på Audioengine er i denne opløsning, som understøttes af en lang række nyere DAC’er og receivere, samt nogle stereoforstærkere med digital indgang.

Hvis man ikke kan udnytte digitaludgangen, tilslutter man sin forstærker via den analoge udgang (RCA eller minijack), som via den indbyggede DAC også leverer en strålende lydkvalitet.

Audioengine virker med alle produkter, som understøtter Bluetooth Audio Protocol, dvs. langt de fleste nyere computere (PC/Mac), mobiltelefoner, smartphones og tablets. NFC og aptX understøttes bl.a. af nogle nyere Android-produkter.

Opløsningen på den optiske udgang er 24-bit/192kHz. Hvis man vil bruge digital-ud, skal den tilsluttede DAC, forstærker eller receiver understøtte denne opløsning.

 

                                      ______________________________

 

                              

Sonos streamer musik fra netradio og NAS via den lille receiver/sender "Bridge", der er kablet med husets centrale router. Brigde`en sender via et lukket system og dækker erfaringsmæssigt et typisk parcelhus uden problemer.

Sonos tilbyder en række receivere, der kan anvendes i ubegrænset antal og placeres hvor man ønsker det.

Flere af Akademiets medlemmer anvender med stor tilfredshed Sonos, idet funktions-dygtigheden er særdeles stabil.

Entusiaster kunne dog ønske en højere Bitrate f.eks. 24/192, idet Sonos "kun" tilbyder CD-kvalitet 16/48.  

                             

                                     Bridge et hjertet i Sonos systemet

                                ____________________________________

 

                                      

Er Apples trådløse standard, der gør det muligt for en række lydprodukter at modtage streamet musik direkte fra Apple-produkter som iPod, iPhone og iPad over et netværk. Produkter, der understøtter AirPlay, kan også modtage musik direkte fra en computer med iTunes installeret.

                                       _____________________________

 

NFC

NFC (Near Field Communication) er en standard for smartphones og lignende enheder, som er en hurtig måde at aktivere direkte radiokommunikation via Bluetooth eller Wi-Fi på. Forbindelsen sker ved at holde enhederne i umiddelbar nærhed af hinanden. NFC er i færd med at brede sig til mange trådløse højttalere, hvor du kan få kontakt med mobilen ved ganske enkelt at holde den ind til højttaleren nogle sekunder.

                                          ____________________________

 

Læs også :

Per Berg Nissens artikel: Erfaringer med Squeezebox Classic (SB3)

 

arne rodahl